رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری: گفتمان و فرهنگ غالب مرجعیت علمی، اقتدار علمی و دستیابی به علم برتر و اثرگذار است

به گزارش روابط عمومی وزارت علوم، دکتر وحید احمدی گفت: هفدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور و دوازدهمین جشنواره ایدههای برتر را در حالی آغاز میکنیم که گفتمان و فرهنگ غالب مرجعیت علمی، اقتدار علمی و دستیابی به علم برتر و اثرگذار است.
وی با بیان اینکه پاردایمها و مدلها در نظام علمی جهان و کشورمان در حال دگرگونی است، تصریح کرد: ظهور مفاهیمی چون اقتصاد دانشبنیان، شرکتهای دانش بنیان، زنجیره علم، فناوری و نوآوری، شکلگیری ساختارهای نوین اکوسیستمی کریدوردها و مناطق علم و فناوری، پارکها، انکوباتورها و مراکز رشد، درآمیختگی رشتههای مختلف و برداشته شدن مرزهای سنتی بین شاخههای علم و ظهور علوم نوین بینرشتهای همه در گرو دگرگونی فهم مشترکمان در این عرصه پرموج است.
رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری با اشاره به اینکه نیازمند توسعه زیرساختهای مورد نیاز و شبکه های ارتقای علمی داخلی و خارجی و اصلاح سازوکارها و ساختارهای مدیریتی در حوزههای مختلف هستیم، برگزاری هفدهمین جشنواره تجلیل از پژوهشگران و فناوران برگزیده کشور و دومین جشنواره شناسایی و توانمندسازی ایدههای برگزیده (شتاب) را نمایانگر سیاستهای کلان و رویکرد جدید نظام علم و فناوری کشور دانست.
دکتر احمدی درخصوص فرآیند انتخاب پژوهشگران و فناوران اظهار داشت: پس از ارسال فراخوان در شهریورماه ۱۳۹۵ از سوی دبیرخانه جشنواره، مرحله اول بررسی پروندهها و سوابق علمی پژوهشگران و فناوران توسط دانشگاهها و مراکز پژوهشی و دستگاههای اجرایی و مراکز فناوری آغاز شد و در مجموع تعداد ۲۰۰ پرونده پژوهشگر و ۱۰۵ پرونده فناور به دبیرخانه جشنواره واصل شد.
وی افزود: افراد معرفی شده از سوی دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی و دستگاههای اجرایی در دبیرخانه جشنواره توسط کمیتههای داوری متشکل از افراد متخصص برجسته که عمدتاً عضو انجمنهای علمی و قطبهای علمی و افراد برجسته حوزه فناوری بودند بر اساس شاخصهای مورد نظر بررسی شدند و در این مرحله تعداد بیش از ۶۰ نفر داور در قالب گروههای تخصصی، بررسی پروندههای پژوهشگران و فناوران را انجام دادند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم، نقش آفرینی موثر پژوهشگران در حوزه تولید علم، (با معیار انتشار مقالات کیفی در نشریات معتبر خارجی و داخلی)، مشارکت پژوهشگران در حل مسائل کشور و ایجاد ارتباط با صنعت و جامعه (با شاخص طرحهای پژوهشی برون سازمانی و درون سازمانی)، حضور پژوهشگران در مجامع علمی و همایشهای خارجی و داخلی در حوزه تخصصی خود و تمرکز و تعمیق در امر پژوهش و پرهیز از پراکندهکاری و موازی کاری را از مهمترین معیارها و شاخصهای انتخاب پژوهشگران برشمرد.
وی رعایت اخلاق حرفهای و پرهیز از چاپ مقاله در نشریات بدون اعتبار یا کم اعتبار، برخورداری از شاخص هرش بالا (H-index) در حوزه تخصصی خود، برخورداری از میزان استناد بالا (Citation) بر اساس گزارش پایگاههای علمی معتبر و داشتن آثار علمی برجسته نظیر کتاب، اثر هنری، ثبت اختراع و جوایز علمی را از دیگر معیارها و شاخصهای انتخاب پژوهشگران عنوان کرد.
دکتر احمدی، تخصص و تجارب فناور، افتخارات کسب شده، اجرای طرحهای فناورانه، میزان پیشرفت اجرای طرح محصول محور، میزان نوآوری در طرح یا محصول، وضعیت بازار و اقتصاد محصول مورد نظر، اثرگذاری اجرای طرح فناورانه، رعایت استانداردها و کسب مجوزها و مستندات و تألیفات حاصل از اجرای طرح را از مهمترین شاخصهای انتخاب فناوران دانست.
وی درخصوص برگزیدگان این دوره از جشنواره اظهار داشت: در این دوره ۲۱ نفر از مجموعه پژوهشگران معرفی شده از سوی تمامی دستگاهها هستند که ۱۶ نفر در حوزه پژوهشگران و ۵ نفر در حوزه فناوران میباشند.
معاون پژوهش و فناوری وزیر علوم درخصوص حامیان پژوهش و فناوری گفت: امسال به لحاظ میزان اثرگذاری، حمایت و همکاری در حوزه پژوهش، وزارت صنعت، معدن و تجارت، صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور و برگزیدگان استانی به عنوان حامیان پژوهش و فناوری انتخاب شدند.
رئیس ستاد ملی هفته پژوهش و فناوری در ادامه با بیان اینکه تعداد ۱۲۷۸ ایده در ۹ گروه علمی از استانهای سراسر کشور به دبیرخانه جشنواره شناسایی و توانمندسازی ایده های برگزیده ارسال شده است افزود: از این تعداد ۱۳۱ ایده به مرحله دوم راه یافت که پس از داوری ۳۳ ایده انتخاب شد و در نهایت ۱۰ ایده برگزیده معرفی شدند.
گفتنی است این مراسم با حضور دکتر سورنا ستاری معاون علمی و فناوری ریاست جمهوری، دکتر بهزاد سلطانی رئیس صندوق نوآوری و شکوفایی ریاست جمهوری، دکتر ضرغام رئیس صندوق حمایت از پژوهشگران و فناوران کشور، معاونان وزارتخانهها، استانداران، روسای دانشگاهها، مراکز پژوهشی و پارکهای علم و فناوری، استادان، دانشجویان، پژوهشگران و فناوران برگزار شد.