اقدامات دانشگاههای کشور در حوزه بینالملل؛
استانداردسازی سطوح آموزش زبان روسی در ایران / اتصال به شبکههای علمی دنیا و حمایت از دانشجویان و اساتید برای استفاده از فرصتهای مطالعاتی

به گزاش ادارهکل روابط عمومی وزارت علوم دکتر سعداله نصیری قیداری رئیس دانشگاه شهید بهشتی در سیزدهمین نشست معاونان بینالملل دانشگاهها و مؤسسات آموزش عالی، پژوهشی و فناوری گفت: جذب ارتباطات علمی و فناوری با کشور روسیه و چین بسیار مهم است. ما ۲۰ تفاهم نامه همکاری با دانشگاه روسیه داریم. ۷ بازدید دانشگاه شهید بهشتی از مراکز علمی روسیه داشته است. همچنین ۱۷ اعزام فردی و گروهی بورس علمی داشتیم. ما مرجع علمی همکاری علمی بین الملی با روسیه هستیم که این همکاری از سال ۷۲ شروع شده است.
وی افزود: ما در جلساتمان از رایزن علمی سابق و اسبق استفاده میکنیم. ما این فعالیتها را در حوزههای علوم فنی مهندسی، علوم اجتماعی، علوم پایه، علوم انسانی تقسیم بندی کردیم. دانشگاه شهید بهشتی، دانشگاه تهران، تربیت مدرس، شریف و فردوسی مشهد بیشترین ارتباطات علمی با دانشگاههای روسیه را داشتهاند.
وی تاکید کرد: لازم به ذکر است که اهمیت علوم پایه باید در کشور شناسایی شود. استانداردسازی سطوح آموزش زبان روسی در ایران نیز در حال انجام است. کارگاههایی را نیز برای آشنایی با دانشگاههای روسیه برگزار میکنیم.
ضرورت حمایت از دانشجویان و اساتید برای استفاده از فرصتهای مطالعاتی
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی گفت: علم جهانیترین پدیده مشترک دنیا در طول تاریخ بوده است. نه مرز ایدئولوژیک میشناسد نه چیز دیگر. آنهایی که قصد داشتند برای علم، مرز سیاسی تعیین کنند ناکام ماندند.
دکتر محمدجواد لاریجانی با اشاره به اهمیت فرصتهای مطالعاتی گفت: باید اساتید و دانشجویان را برای استفاده از فرصتهای مطالعاتی حمایت کنیم و بودجه کافی برای این مهم اختصاص دهیم. بایستی حضور خود را در مجلات معتبر علمی دنیا قویتر و پررنگتر کنیم. برای موفقیت در حوزه بینالملل باید تعاملاتمان نقطه به نقطه باشد.
دکتر لاریجانی افزود: دانشمندان خارجی، علیرغم سیاستهای بعضی از دولتها که با ما رابطه خوبی ندارند، به سفر به ایران و مبادلات علمی با کشورمان علاقه دارند، بنابراین باید از طریق نهادهای مربوطه و هماهنگی وزارت علوم این بستر را فراهم کنیم. برای مثال با فراهم کردن افتتاح حساب بانکی برای اساتید خارجی میتوانیم شرایط مناسبی را برای حضور آنها در کشور مهیا کنیم.
رئیس پژوهشگاه دانشهای بنیادی با تاکید بر حضور دانشمندان کشورمان در محافل بین المللی، لازمه آن را فراهم کردن شرایط حضور آنان در آزمایشگاههای معتبر جهان دانست و گفت: برای ایفای نقش قویتر در مجامع علمی بایستی دانشمندان ما در پروژههای بین المللی مهم حضور داشته باشند.
دکتر لاریجانی خاطرنشان کرد: ما باید به منابع علمی دنیا دسترسی داشته باشیم. بودجه دانشگاهها و مراکز آموزشی و پژوهشی برای این امر ناکافی است. انتظار داریم در این خصوص حمایتهای لازم انجام شود. ما باید به شبکههای علمی دنیا متصل شویم و این اتصالات، بسیار مهم است.
رشد ۹۴ درصدی مقالات بینالمللی دانشگاه حکیم سبزواری
دکتر محمدعلی زنگنه اسدی رئیس دانشگاه حکیم سبزواری نیز که به صورت برخط در این جلسه شرکت کرده بود، در خصوص تجارب این دانشگاه در حوزه روابط بین الملل گفت: ما با جذب اعضای هیات علمی بین المللی، جذب گرنتهای بین المللی و اعزام اعضای هیات علمی به فرصتهای مطالعاتی بین المللی پیشرفتهای خوبی را در دانشگاه شاهد بودیم.
دکتر اسدی افزود: مقالات مشترک بین المللی این دانشگاه در ۴ سال اخیر ۹۴ درصد رشد داشته است. انجام پروژههای مشترک بین المللی و حضور در رتبهبندیهای برتر بین المللی از دیگر موفقیتهای دانشگاه حکیم سبزواری است.
وی برگزاری دورههای آموزشی و کارگاههای تخصصی به صورت حضوری یا وبینار را از دیگر اقدامات دانشگاه در خصوص ارتقای زیرساختهای بین المللی دانشگاه دانست و از رشد جذب دانشجوی بین الملل که در سال ۱۴۰۰ به ۹۹۸ نفر رسیده است، خبر داد.
ارتقا ۱۳۰ پلهای دانشگاه صنعتی شریف در رتبهبندیهای بینالمللی
دکتر رسول جلیلی رئیس دانشگاه صنعتی شریف نیز که به صورت برخط در جلسه حضور داشت، در رابطه با فعالیتهای روابط بینالملل این دانشگاه گفت: ما در دانشگاه شریف تلاش کردهایم تا زیرساختهای مناسب بین المللی را ایجاد و تقویت کنیم. در همین راستا بین واحدهای مختلف دانشگاه هماهنگیهای لازم را به وجود آوردیم. در این رابطه شورای راهبری امور بینالملل و کمیته رتبهبندی را ایجاد کردیم و اعتباری هرچند اندک به دانشکدهها برای این امر اختصاص دادیم که معاونین پژوهشی هر دانشکده مسئول روابط بین الملل دانشکده هستند.
وی ادامه داد: برای برخی از کشورهای کلیدی همکار دانشگاه، مسئول خاصی را تعیین کردیم. برای فعالیتهای بین المللی اساتید و دانشجویان در قالب فرصتهای مطالعاتی آیین نامههایی را تدوین کردیم. در دانشگاه القاب فارسی را به شکل همگرا و استاندارد به زبان انگلیسی هم نوشتیم که اگر شخصی انگلیسی زبان هم به هر جایی که یک فارسی زبان میرود بتواند به راحتی برود.
دکتر جلیلی با اشاره به تنظیم پروتکل برای دانشجویان مهمان، هماهنگی با روابط عمومی و حراست دانشگاه را از دیگر اقدامات این دانشگاه در جهت فراهم آوردن شرایط مناسب برای دانشجویان خارجی عنوان کرد و گفت: اطلاعاتی که برای دانشجویان خارجی جهت اقامت و استفاده از امکانات دانشگاه لازم است، به زبان انگلیسی در وبگاه دانشگاه ایجاد کردیم.
وی در خصوص توسعه و تعمیق روابط بین الملل به تمدید تفاهم نامههای موجود یا ایجاد تفاهم نامههای جدید اشاره کرد و اظهار داشت: اگر تفاهم نامهای نباشد کار بین المللی رخ نخواهد داد. ولی قاعدتاً هر تفاهم نامهای هم به شکل صد درصد منجر به اجرا نمیشود.
وی دوران کرونا را در بحث روابط بینالملل به خاطر کمرنگ شدن هزینهها و رفت و آمد مغتنم دانست و افزود: ما در این دوران در بحث وبینار و فضاهای علمی مجازی فعال بودیم ولی موردی که ما به عنوان دانشگاه صنعتی شریف داریم این است که ما در لیست تحریم بین المللی هستیم ولی تلاش کرده ایم که این تحریم را به خود نگیریم و فعالیتهایمان را از طریق همکاران در دانشگاههای دیگر با همتایان خارجی انجام دهیم و سعی می کنیم مسئله تحریم را به عنوان مشکل بزرگ قلمداد نکنیم.
دکتر جلیلی در خصوص رتبهبندی و برندینگ، از ارتقا دانشگاه شریف در «کیو اس» و «تایمز هایر» خبر داد و گفت: در بحث رتبهبندی در حوزه مهندسی تلاشهایی انجام شده و در سه سال اخیر ۱۳۰ پله ارتقا رتبه داشتهایم. برای بحث رتبهبندی ملزوماتی که استفاده کردیم کاتالوگ به زبان انگلیسی در کلیه دانشکدهها بود. کلیپ دانشگاه را به زبان انگلیسی داشتیم و در برخی از نمایشگاههای منطقه ای شرکت کردیم که دیده شویم.
رئیس دانشگاه صنعتی شریف ایجاد خوابگاههای بین المللی را از دیگر اقدامات این دانشگاه در بحث روابط بین الملل برشمرد و خاطرنشان کرد: ما در حوزه بین الملل پردیس کیش را داریم و در دانشگاه زیرسامانهای را برای پذیرش دانشجوی خارجی ایجاد کردهایم که شهریهها در این زیرسامانه مشخص است.
اقدامات دانشگاه علم و صنعت در حوزه بینالملل
دکتر شاه حسینی معاون روابط بین الملل دانشگاه علم و صنعت نیز در خصوص دستاوردهای این دانشگاه گفت: در دانشگاه علم و صنعت با کشور آلمان تعاملات خوبی برقرار کردیم.
وی تشکیل کارگروه تعاملات علمی و بین المللی با کشور آلمان، میزبانی هیاتهای مختلف دانشگاهها و نهادهای علمی، برنامهریزی برای برگزاری روز علم ایران و آلمان، انتشار فراخوان برای حمایت مشترک از تعامل و تبادلات علمی بین ایران و آلمان، برگزاری ورکشاپ همتایابی پژوهشگران با همکاری موسسه لایپنیتز، جلسات مشترک MSRT با BMBF ، برنامهریزی برای نشست روسای دانشگاههای دو کشور، برنامهریزی برای برگزاری نشست مشترک اتحادیههای دانشگاهی دو کشور، برنامهریزی برای توسعه ورکشاپهای حضوری و وبینارهای از راه دور را از جمله این برنامهها عنوان کرد.