در راستای توسعه توان کارآفرینی و اشتغالزایی در کشور انجام گرفت؛
انعقاد تفاهمنامه همکاری بین دانشگاه اصفهان، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور و سازمان صنعت، معدن و تجارت اصفهان

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه اصفهان، این تفاهم نامه در راستای اهداف سند چشم انداز سیاستهای کلی نظام مقدس جمهوری اسلامی ایران و ایجاد زمینههای نوآوری و شکوفایی به منظور دست یابی به خودکفایی علمی و پژوهشی و به منظور ارتقای توان علمی، تحقیقاتی و توسعه توان کارآفرینی و اشتغال زایی در کشور بین دانشگاه اصفهان به نمایندگی دکتر هوشنگ طالبی رئیس دانشگاه اصفهان، سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان به نمایندگی دکتر ایرج موفق و سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور به نمایندگی دکتر شهیدی معاون وزیرصنعت، معدن و تجارت و رئیس سازمان منعقد، امضا و مبادله شد.
دانشگاه اصفهان، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور و سازمان صنعت و معدن و تجارت استان اصفهان با توجه به پتانسیلهای تحقیقاتی و همکاریهای علمی و پژوهشی میتوانند بستر مناسبی در راستای حل مشکلات و مسائل زیست محیطی و آلایندههای جوی، تغییر اقلیم، ریزگردها، اجرای پروژههای مشترک در زمینه اقلیم شناسی دیرینه، گردشگری زمین شناختی، ایجاد ژئوپارک ها، زمین شناسی پزشکی و گیاه پالایی و همکاری متقابل علمی و پژوهشی در بروزآوری استراتژی اکتشافات بهینه منابع معدنی فلزی و غیر فلزی مورد نیاز صنایع مادر استان مانند ذوب آهن، فولاد و …، اکتشافات آبهای زیرزمینی و مسائل ژئوشیمیایی آلودگی آبهای سطحی و ریز سطحی را فرآهم آورند.
دکتر علیرضا شهیدی در نشست امضای این تفاهمنامه همکاری که در تالار سرو دانشگاه اصفهان برگزار شد، سازمان زمین شناسی کشور را سازمانی جوان دانست که در سال ۱۳۳۸ تأسیس و تا کنون اقدامات تحقیقاتی، پژوهشی و اجرایی بسیار مؤثری در حوزههای علوم زمین شناسی انجام داده است.
وی تولید اطلاعات پایه را وظیفه اصلی این سازمان دانست و با اشاره به دو شعار اصلی سازمان زمین شناسی کشور، اظهار داشت: شعار نخست ما «تولید ثروت از طریق اکتشاف مواد معدنی» و شعار بعدی «صیانت از ثروت تولید شده با رصد مخاطرات زمین شناسی» است که در سازمان به طور جدی در این دو حیطه در حال فعالیت هستیم.
وی با بیان اینکه در حال حاضر معادن، جای نفت را گرفته و بهترین جایگزین تولید ثروت به جای نفت است، خاطرنشان کرد: خوشبختانه کشور از لحاظ منابع معدنی غنی است و در ۲۷ عنصر جزو ۱۰ کشور اول دنیا قرار دارد.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی با تاکید بر اینکه حدود ۴۰ درصد جی. دی.پی کشور مربوط به سازمان زمین شناسی است، تصریح کرد: ۷ تا ۸ درصد این میزان مربوط به صنایع و معادن است و در حوزه مخاطرات زمین شناسی و هر آنچه کشور را مورد آسیب قرار میدهد، ۷ تا ۸ درصد جی دی پی کشور برای بازسازی مخاطرات صرف میشود.
دکتر شهیدی در ادامه فرونشست را زلزله خاموش و مخاطره جدی در کشور اعلام کرد و گفت: یکی از مخاطرات اصلی کشور فرونشست است که از سال گذشته نقشه مخاطراتی استان اصفهان طراحی شده و گزارش آن به زودی ارائه میشود.
معاون وزیر صنعت، معدن و تجارت با بیان اینکه سازمان زمین شناسی در دو بخش مرکز پژوهشهای کاربردی و پژوهشکده علوم زمین فعال است، افزود: سازمان زمین شناسی مجهزترین آزمایشگاه علوم زمین کشور را در اختیار دارد و به انجام فعالیتهای پژوهشی مشغول است.
وی با تاکید بر اهمیت گسترش روابط بین الملل در حوزه زمین شناسی اظهار داشت: در حال حاضر پروژهای برای گرفتن دانشجو دکتری با دانشگاه سوربن در حال انجام است. ۱۲ نفر ظرفیت داریم و ۷ دانشجو انتخاب شده که مشترک بین ایران و فرانسه فعالیت کنند.
رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی وجود پایگاه دادههای علوم زمین سازمان زمین شناسی را بهترین مرجع برای محققان این حوزه معرفی کرد و گفت: تمام اطلاعات زمین شناسی در این پایگاه موجود است.
در ادامه دکتر هوشنگ طالبی رئیس دانشگاه اصفهان اظهار داشت: دانشگاه اصفهان نیز همراه با تغییرات و پیشرفتهای کشور تغییر نموده و هم اکنون به عنوان دانشگاه نسل چهار و اثر گذار، گامهای مؤثری در رفع معضلات و مشکلات جامعه برداشته است. به طوری که پژوهشگران این دانشگاه به عنوان سرآمدان علمی مورد توجه جامعه جهانی قرار گرفتهاند.
وی افزود: دانشگاه اصفهان در حال حاضر با بیش از ۶۵۰ عضو هیئت علمی، ۱۵ هزار دانشجو که حدود ۴۵% آنها دانشجویان تحصیلات تکمیلی هستند در ۱۴ دانشکده و در حوزههای علوم پایه، علوم انسانی و فنی و مهندسی در حال فعالیت هستند.
دکتر طالبی در ادامه به معرفی مراکز پژوهشی و قطبهای علمی و ارتباط مؤثر این حوزهها با سایر نهادها و سازمانها پرداخت و توسعه رشتههای بین رشتهای را از سیاستهای دانشگاه قلمداد کرد.
وی تصریح کرد: دانشگاه اصفهان به عنوان یک دانشگاه جامع، نسل چهار و جامعه محور، در انجام طرحهای کلان و اساسی همواره پیشرو بوده است.
رئیس دانشگاه اصفهان با بیان اینکه این دانشگاه، دانشگاهی جامع با بخشهای مختلف است، تاکید کرد: برای رسیدن به توسعه پایدار و موفقیت کشور، نمیتوان در جامعه تک بعدی حرکت کرد. دانشگاه اصفهان پتانسیل بالایی برای همکاریهای جامعه محور و پایلوت دارد.
دکتر طالبی همچنین تصریح کرد: سرمایه اصلی هر کشور منابع انسانی آن کشور است که میتواند اقتصاد پایدار و توسعه پایدار را برای آن کشور رقم زند. وقتی خام فروشی از منابع طبیعی کشور دور شود، منابع انسانی کارآمد و متخصص میتواند در توسعه کشور بسیار اثرگذار باشد.
رئیس دانشگاه اصفهان خاطرنشان کرد: در دو سال گذشته اقدامات بسیاری در حوزه همکاری دانشگاه با فولاد مبارکه انجام شده و اعضای هیئت علمی موظف به گذراندن دوره فرصت مطالعاتی صنعتی در شرکت فولاد هستند.
دکتر طالبی ضمن اشاره به برخورداری از دانشکدههایی مانند زمین شناسی، جغرافیا، عمران و حمل و نقل، شیمی و علوم زیستی در دانشگاه اصفهان اظهار امیدواری نمود که دانشگاه جامع اصفهان به سمت( Team work) کارهای تیمی حرکت و مرزهای دانشکدهها برداشته شود و همه با تخصصهای مختلف در قالب تیمهای تحقیقاتی در راستای ارتقا بخشی به جایگاه دانشگاه اصفهان گامهای مؤثری بردارند.
دکتر ایرج موفق رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان نیز ضمن اعلام آمادگی برای تعامل سه جانبه اظهار داشت: با توجه به پتانسیلهای خوب استان در حوزه منابع طبیعی و برخورداری از ظرفیت علمی دانشگاهی همچون دانشگاه اصفهان میتوان در این بخش موفق تر بود.
وی به تأسیس نخستین، بازارچه سنگهای قیمتی در استان اشاره کرد و گفت: خوشبختانه نظام مهندسی استان جز رتبههای مطرح کشور است و تعداد معدن فعال استان در کشور در جایگاه نخست است.
رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان از ورود فولاد مبارکه و ذوب آهن برای نخستین بار به طرحهای مطالعاتی خبر داد و افزود: دو مجموعه بزرگ دیگر نیز با تعامل سازمان زمین شنایی برای مطالعات تکمیلی در حال فعالیت هستند.
دکتر موفق تاکید کرد: دانشگاه اصفهان با پتانسیلهای علمی بالایی که دارد زبانزد است و قطعاً میتوانیم سه ضلع قوی در این حوزه باشیم.
در ادامه دکتر رسول رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری، راه اندازی ناحیه نوآوری را فرصتی برای محققان و پژوهشگران دانست و اظهار داشت: خوشبختانه منطقه ویژه فناوری در استان اصفهان راه اندازی شده و از فاصله دانشگاه صنعتی اصفهان شروع و تا دانشگاه علوم پزشکی اصفهان و بخش شاپور جدید را هم شامل میشود. این منطقه از چندین پهنه تشکیل شده است که یکی از آنها ناحیه نوآوری است که در دانشگاه اصفهان راه اندازی شده است.
دکتر رکنی زاده افزود: سازمانها و تشکیلات بزرگ، ازجمله سازمان زمین شناسی کشور میتوانند فرصتهای خوبی را در ناحیه نوآوری دانشگاه ایجاد کنند. در واقع این ناحیه مکانی برای پرورش ایدههای نخبگان کشور است.
دکتر رکنی زاده در ادامه تصریح کرد: راهکاری نیاز است که تفاهم نامهها را فراتر از آنچه تصور میشود، برسانیم چرا که بیشتر سازمانهای کشور دارای پژوهشکده هستند و حتی عضو هیئت علمی دارند. در واقع سازمانها، دانشگاههایی در دل خود دارند که در بسیاری مسائل پژوهشی خودکفا شدهاند، البته این موضوع دارای نقاط ضعف و قوت است.
گفتنی است تفاهم نامه توسعه همکاریهای علمی، آموزشی و پژوهشی میان دانشگاه اصفهان، سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور و سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان با توجه به پتانسیلهای تحقیقاتی و پژوهشی در ۹ ماده و چهار نسخه با حضور دکتر علیرضا شهیدی معاون وزیر و رئیس سازمان زمین شناسی و اکتشافات معدنی کشور، دکتر موفق رئیس سازمان صنعت، معدن و تجارت استان اصفهان، دکتر هوشنگ طالبی رئیس دانشگاه اصفهان، دکتر رسول رکنی زاده معاون پژوهش و فناوری، رؤسای دانشکدههای علوم جغرافیا و عمران و حمل و نقل، مدیرگروه زمین شناسی به اتفاق جمعی از اعضای هیأت علمی این گروه و برخی از مدیران ارشد دانشگاه و استان، در دانشگاه اصفهان منعقد و امضا شد.
ل. م ۵۴