توسط محققان پژوهشگاه مواد و انرژی صورت گرفت؛
بهرهبرداری از تصفیهخانههای فاضلاب صنایع نساجی و رنگرزی پارچه بهعنوان فاضلاب سخت تجزیهپذیر

به گزارش اداره کل روابطعمومی وزارت علوم به نقل از پژوهشگاه مواد و انرژی، دکترعبدالهزاده درخصوص فعالیت خود در حوزه تصفیه فاضلابهای صنعتی گفت: صنایع نساجی از دیرباز جزو مصرف کنندگان عمده آب در بخش صنعت بودهاند و ماحصل این مصرف بالا، تولید حجم زیادی فاضلاب با آلایندگی شدید است. امروزه با تشدید حساسیتهای زیستمحیطی فعالیت کارخانههای رنگرزی از سوی سازمان حفاظت از محیطزیست با محدودیتهای زیادی همراه شده است که در این بین، لزوم ارائه راهحلهای اقتصادی با بازده مناسب حذف آلاینده بیش از پیش نمایان میشود.
وی افزود: مهمترین آلاینده در فاضلاب رنگرزی، انواع رنگزاها با خواص سمی و سرطانزا هستند که حذف موثر آنها با روشهای معمول ممکن نیست. روش بیولوژیکی بهعنوان راهحل دوستدار محیطزیست با فراهم آوردن شرایط مساعد رشد و تکثیر میکروارگانیسمها، باعث تسهیل تجزیه آلاینده شده و قابلیت سازگاری میکروارگانیسمها با انواع مواد شیمیایی باعث محبوبیت این روش در میان صاحبان صنایع شده است.
این پژوهشگر ادامه داد: انتخاب فرآیند بیولوژیکی بیهوازی و استفاده از مدیای ارزان قیمت با تخلخل بالا و بهدنبال آن، فرآیند بیولوژیکی هوازی باعث کاهش هزینه ساخت و بهرهبرداری این تصفیهخانه فاضلاب برای صنایع میشود.
وی استفاده از مدیا با تخلخل بالا و قیمت بسیارکم در مقایسه با موارد مشابه موجود در بازار، کاهش زمین مورد نیاز جهت ساخت، حداقل نیاز به مواد شیمیایی و نیروی انسانی ماهر، تولید لجن کم، حداقل نیاز به قطعات مکانیکی، برقی و متحرک و کاهش مشکلات مربوط به استهلاک آنها، راهبری و بهرهبرداری بسیار آسان در مقایسه با سایر روشهای موجود تصفیه فاضلاب، حذف کد رنگ و کدورت با بازده بیش از %۹۰ را از مزایای این روش دانست.
دکترعبدالهزاده با اشاره به اینکه استفاده از این روش برای تصفیه فاضلاب رنگرزی ارزشمند میباشد، تصریح کرد: این سیستم در حال حاضر با ظرفیت ۴۰۰ متر مکعب در روز، در شرکت بتون رنگ کردان (تکمیلیران سابق) ساخته شده و مورد بهرهبرداری قرار گرفته است. قابل ذکر است، خروجی تصفیه خانه مذکور قابلیت تخلیه پساب به چاه جاذب را دارا میباشد.
عضو هیاتعلمی پژوهشکده انرژی پژوهشگاه مواد و انرژی همچنین خاطرنشان کرد: با توجه به پیشینه صنعتی موفق و رضایت کامل کارفرمایان قبلی، طراحی، ساخت و بهرهبرداری تصفیهخانه فاضلاب رنگرزی پارچههای پلیاستر و پنبهای به ظرفیت ۲۰ متر مکعب در روز جهت دستیابی به پسابی با قابلیت استفاده مجدد در کشاورزی نیز در حال حاضر در شرکت تهران پایون در حال انجام میباشد.
دکتر عبداله زاده همچنین اظهار داشت: دانش فنی طراحی و ساخت تصفیهخانه فاضلاب برای تصفیه انواع فاضلاب صنعتی سخت تجزیهپذیر جهت دستیابی به استانداردهای زیستمحیطی تخلیه پساب در حال حاضر در پژوهشگاه مواد و انرژی موجود میباشد.
بخشی از نتایج پژوهشی پروژه مذکور در فصلنامه علمی پژوهشی مهندسی بهداشت محیط و ۵ کنفرانس معتبر بینالمللی و ملی به چاپ رسیده است.
همچنین این پروژه در هفته پژوهش و فناوری استان البرز سال جاری بهعنوان طرح برتر پژوهشکده انرژی رونمایی شد و در بیستمین نمایشگاه دستاوردهای پژوهش و فناوری نیز، سطح آمادگی فناوری ( TRL) 8 را در سامانه ایران تک هاب، کسب کرد.
گفتنی است، نشریه علمی، تخصصی و پژوهشی نساجی موفق مصاحبه دکتر عبداله زاده در این خصوص را منتشر کرده است.
ل. س ۴۲/ ل. م ۵۴