در تحقیق مشترک پژوهشگر دانشگاه بیرجند با محققان بینالمللی به دست آمد؛
انتقال آب بدون افت قابل ملاحظه فشار بین دو نانوکانال جداگان از طریق پل آبی

به گزارش اداره کل روابط عمومی وزارت علوم به نقل از دانشگاه بیرجند، پژوهش مشترک دکتر فاطمه ابرهیمی عضو هیئت علمی گروه فیزیک دانشگاه بیرجند با پروفسور محمد سهیمی استاد دانشگاه کالیفرنیای جنوبی (USC)کشور آمریکا به چاپ مقالهای با عنوان ترابرد مؤثر بین دو نانو کانال جداگان بهوسیله پل آبی: Efficient Transport between Disjoint Nano-channels by a Water Bridge درمجله معتبر فیزیکال ریویولترز (Physical Review Letters ) از انتشارات انجمن فیزیک آمریکا (APS) با ضریب تاثیر IF=8.5 و رتبهQ1 منتهی شده است.
دکتر ابراهیمی در شرح این پژوهش اظهار داشت: دراین پژوهش که به روش شبیهسازی دینامیک مولکولی انجام شد، نشان دادیم که تحت شرایط و طراحی مناسب، آب میتواند بدون افت فشار قابل ملاحظه از طریق ایجاد یک پل در شکاف نانو مقیاس بین دو نانو لوله کربنی منتقل شود.
وی افزود: نتایج محاسبات در این پژوهش نشان میدهند که در محدوده بزرگی از تغییرات پهنای شکاف، مقاومت هیدرولیک پل آبی تقریباً ثابت است؛ شکل کلی پل آبی استوانهای نیست و در گذر زمان مرتباً تغییر می کند. همچنین مشخص شده است که هدایت هیدرولیکی یک پل خمشده بین دو نانو لوله کربنی غیرهم خط با افزایش زاویه انحراف بین دو نانو لوله سریعاً کاهش مییابد.
پیشبینی پژوهشگران این تحقق، آن است که ویژگیهای یادشده احتمالا کاربردهایی در طراحی ابزارهای نانو-فلوئیدیک جدید، ساخت غشاهای نانو مقیاس با اجزای قابل جداسازی و همچنین ساخت حسگرهای آب در مقیاس نانومتری داشته باشد.
این محاسبات به روش محاسبات موازی در خوشه محاسباتی Saffron(زعفران) در گروه فیزیک دانشگاه بیرجند انجام شده است.
گفتنی است این مقاله در 31 می 2019 پس از شش ماه تحقیق دانشگاه در یکی از معتبرترین مجلات علمی جهان به چاپ رسید. این نشریه در گروه " ب " فهرست نشریات برتر در فدراسیون سرآمدان علمی ایران قرار دارد و دسترسی به آن از طریق لینک https://journals.aps.org/prl/abstract/10.1103/PhysRevLett.122.214506 میسر است.
ل.م54