پیام سرپرست وزارت علوم به همایش روز جهانی غذا

۱۷ تیر ۱۳۹۳ | ۱۵:۳۸ کد : ۲۴۸۳۶ پیام های وزیر
تعداد بازدید:۲۰۹
نیاز روز افزون جامعه به غذا و رشد بی رویه جمعیت و کاهش منابع غذایی، یکی از مهمترین مسائلی است که توجه دولتمردان، اندیشمندان و محققان را به خود معطوف داشته است. چنانچه چاره ای برای تأمین غذای انسان در آینده اندیشیده نشود بشر از گرسنگی خواهد مرد و تبعات فعلی آن نزول کیفیت زندگی، قحطی و گرسنگی در اغلب نقاط دنیا است. استفاده بهینه از منابع غذایی موجود و به کارگیری روش¬های مطلوب نگهداری و جلوگیری از ضایعات بی¬رویه محصولات کشاورزی، تأمین منابع جدید غذایی و بهبود کیفیت محصولات از جمله مواردی است که دولت ها و از جمله کشور ما بر آن تأکید دارد و در این راستا باید کارهای علمی و پژوهشی صورت پذیرد.
   روز جهانی غذا فرصتی است برای دست اندرکاران و تصمیم گیرندگان حوزه تولید و عرضه مواد غذایی برای برنامه ریزی جهت تأمین غذای کافی و سالم و با توجه به شعار روز جهانی غذا در سال 2013 که سیستمهای غذایی پایدار برای تأمین غذای کافی و مغذی می¬باشد رابطه مستقیم تولیدات غذایی با سلامت مردم و توجه خاص دولت و مردم به کمیت و کیفیت غذایی جامعه و لزوم توجه به این در مقوله مهم را آشکارتر می¬سازد. بنابر این امنیت و ایمنی مواد غذایی از مهمترین   دغدغه های دولت در تأمین رفاه عمومی است.
   معمولاً کشورها ترجیح می¬دهند با توجه به سیاست¬های کلان اقتصادی خود و در نظر گرفتن فرهنگ تغذیه مردم، مواد غذایی را در داخل مرزهای خود تولید کنند؛ با وجود این همیشه واردات مواد غذایی (حداقل در سطح مواد غذایی پایه) برای دولتها امری اجتناب ناپذیر است. بی نیازی کشور از مواد غذایی و عدم وابستگی در تأمین اصلی ترین عنصر معیشتی مردم یعنی غذا به معنای استقلال واقعی است. به علاوه با توجه به تأثیر سطح امنیت غذایی بر سطح امنیت ملی کشور، تولید داخلی مواد غذایی جزء اولویت های اصلی دولت در زمینه توسعه تولیدات داخلی است. چنانچه تولید مواد غذایی همسو با رشد جمعیت افزایش پیدا نکند، تولید سرانه مواد غذایی کاهش می یابد، در این صورت تقاضای فزاینده برای مواد غذایی باید از طریق افزایش واردات تأمین گردد که مطلوب دولت نیست و همواره تلاش بر این است که علاوه بر تأمین نیاز داخلی کفه صادرات مواد غذایی سنگین تر از واردات آن باشد.
   طبق اعلام سازمان خواروبار جهانی، جمعیت جهان تا سال 2030 به بیش از هشت میلیارد نفر خواهد رسید و بر اساس برآوردهای موجود تا سال 2030 باید مقدار تولید محصولات غذایی در کشورهای در حال توسعه، از جمله ایران 70 درصد بیشتر از تولید فعلی باشد. بنابراین یکی از اهداف اصلی سیاستهای توسعه در کشور به کارگیری تمهیدات لازم تأمین مواد غذایی در داخل کشور است.
   دسترسی به مواد غذایی کافی و سلامت تغذیه ای از محورهای اصلی توسعه و زیر ساخت پرورش و توسعه منابع انسانی کارآمد محسوب می شود. امنیت غذایی یکی از مهمترین مؤلفه¬های امنیت ملی محسوب می شود و بنیان یک جامعه توسعه یافته و عنصر اصلی سلامت فکری، روانی و جسمی اعضای آن است. متأسفانه تغییرات اقلیمی ناشی از گازهای گلخانه¬ای و تخریب محیط زیست، کمبود منابع آب در کشور، کاهش نزولات آسمانی و خشکسالی¬ها سبب کاهش رشد تولید مواد اولیه کشاورزی و تولیدات دامی در کشور شده است و این مسأله لزوم سیاستگذاری¬های کلان و برنامه¬های دراز مدت تغییر الگوهای کشت و بکارگیری فناوری¬های نو در افزایش بهره¬وری و حفظ ذخایر آبی را برای تأمین غذای نسل¬های آینده اجتناب ناپذیر می نماید. برگزاری این گونه همایش¬ها می تواند علاوه بر کمک به توسعه علم و فناوری توجه مسئولان کشور را به این برنامه¬ریزی¬ها جلب نماید. در خاتمه با حمایت از برگزاری چنین همایش¬هایی که بتواند توجه جامعه اسلامی و جهانیان را به مقوله فقر و گرسنگی معطوف نماید و با اعلام آمادگی دانشگاهها و مراکز علمی و تحقیقاتی کشور برای جریان سازی علمی در حوزه صنایع غذایی و تعریف و اجرای پروژه¬های کاربردی در تعامل با حوزه-های ذیربط از برگزارکنندگان این همایش بویژه پژوهشکده علوم و صنایع غذایی و سازمان های حمایت کننده قدردانی می نمایم.